Välkommen till Salusand Soulsurfers

Salusand – Spotbeskrivning

OBS ! Det som är skrivet om vågorna nedan skall på intet sätt jämföras med andra världskända sand/beachbreaks runt om i världen. Jag kanske får det att framstå som om Salusand är i världsklass och lika bra som ex Hossegor eller Anglet i Frankrike. Kom ihåg att vi faktiskt är i Sverige och att Bottenhavet egentligen är en ”droppe i havet” vid jämförelse med Atlanten, Stilla Havet eller Indiska Oceanien. Men Salu kan vara riktigt bra enligt min uppfattning och det är den som präglar nedanstående beskrivning. Jag gör heller inga anspråk på att namnen på de olika breaken nedan är de officiella. Det är helt mina egna namn. Kom gärna till Salu en dag då sydvinden blåser huggorm och bilda dig din egen uppfattning, då kan du avgöra om min beskrivning nedan stämmer eller inte.

Stay stoked and pray for surf - Martin Bylund

Salusand


Hela stranden, ca 1 km lång, vetter mot syd-sydost och funkar därmed bäst på vindar från mellan sydväst till sydost + 10 m/s. Vid kraftiga ostliga vindar kan vågorna bli hyfsat stora men det hinner aldrig bildas riktiga dyningar ( för lite hav mellan Sverige och Finland ) utan det handlar bara om ett vindswell som är ganska messy. Bäst förhållanden är det när lågtrycket producerar en sydvästvind, +13m/s, från mellersta Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och upp över hela Bottenhavet under minst 10 timmar eftersom det då bildas ett ordentligt och kraftfull swell som når Salusand med full kraft. Sydvästvinden är bäst för då ligger Salusandsviken i skydd från vinden, men swellen rullar ändå in, cleana och fina. När lågtrycket sedan passerar kan vinden snabbt vrida från sydväst till avtagande väst och det innebär cleana huvudhöga swell med riktigt bra pulver i. Nu är det ofta höststormarna som bjuder på sydvästvindar över 13m/s men Salu funkar som sagt även vid vindhastigheter kring 9m/s och på sommaren blåser det rätt ofta sydan över Bottenhavet. Låt er dock inte luras av hur mycket det blåser vid Skagsudde ( i närheten av Salu ). Det viktiga är hur mycket det blåser längre söderut och österut på Bottenhavet.

Vindriktningen och tiden det blåser är som sagt A och O för att Salu skall funka, men det som också avgör hur fina vågorna blir är hur sandbankarna formar sig. Detta är förstås en vetenskap i sig och hur bankarna formar sig är svårt att förutspå. Bäst sandbankar brukar dock bildas vid Storbrytet ”Salusand Mainbreak” precis i mitten av stranden. Söderstranden funkar bäst när Norrstranden och Storbrytet blåser sönder eftersom skogen skapar lä vid södra delen av stranden. Norra Udden har sällan surfats ( undrar varför ? ). Är du inte rädd om brädan eller din benstomme är det bara att ge sig ut eftersom det ligger en hel del stora stenbumlingar vid udden. Men ifall swellet är stort så bryter vågen längre från stranden över tillräckligt djupt vatten. Vågen är snabb med en steep take off. Vågen bryter både åt vänster och höger, men det är vänster som ger de längsta åken.

Var?


Salusand ligger alldeles bredvid E 4:n på gränsen mellan Västerbottens och Västernorrlands län ca 40 km norr om Örnsköldsvik. På stranden finns även en mycket bra camping, Salusands Camping.

Bästa tid


Salusand bryter från när isen släpper i april/maj till när isen lägger sig i december/januari. Bästa månader är september-november när höststormarna viner och värmen i vattnet finns kvar. Klassiska surfdagar brukar dock vara midsommarstormen ( fjärde året i rad ) och julistormen när axelhöga swell pumpar in. Vintern 2004-2005* går till historien eftersom isen la först i slutet av februari och släppte igen i början av april. Kalla men oerhört fina vågor surfades hela vintern förutom mars.
*Edit: 2020 - Ingen period av fast is - Salusand surfades varje vecka hela vintern och i slutändan varje månad 2020
  

Typ av våg


Varierande högrar och vänstrar med ibland cleana rides upp till 70 meter ( de sista 35 metrarna är det dock ofta bara knähögt. De största vågorna som bryter längst ut är ganska flacka i take-off men med brantare och snabbare sektioner längre in. Generellt handlar det dock om ganska korta rides, men är du där en fin dag när vinden just vridit från syd till väst hittar du säkert många fina vågor.

Storlek på våg

Från knähögt till huvudhögt. Jag väljer att mäta vågen i facet från vattenytan i vågdalen till kammen på vågtoppen i lodlinje (capisce!?). För att det skall vara surfbart vid knähögt så krävs en ordentlig dyning (dvs inget shoppy windswell) och minst en 8 fots Malibu. Vid huvudhögt är bara vågen så stor i take-off för att sedan ganska snabbt hålla sig runt midjehög.

En del kanske skrattar när jag säger att det kan vara huvudhöga vågor i Salu, men det kan det faktiskt. Däremot så skall en huvudhög i Salu aldrig jämföras med huvudhöga vågor i ex Hossegor, Kuta eller Sunset. Vågorna på dessa spots är så oerhört mycket kraftigare eftersom det är så mycket mera vatten i vågorna (dvs vågen har större volym i ryggen) . Men för att vara Sverige så innehåller vågorna i Salu förvånansvärt mycket pulver.

Vågorna i Salu kan vara riktigt bra men det händer endast ett fåtal gånger per säsong att det är cleant och huvudhögt. De flesta surfdagarna bjuder på midjehöga ganska röriga vågor. Är du inte en hängiven surfare som inte alltid åker ut när sydan blåser och inte har tålamod att vänta in seten sena sommar- och höstkvällar så kommer du nog att missa de fina tillfällena och kanske tycka att Salu är ett ganska medelmåttigt beachbreak med slöa risiga vågor.

Typ av bräda


Från shortboard till longboard, men det beror förstås på hur duktig du är. Ju kortare och smalare bräda ju mer paddling krävs för att komma med vågen och eftersom vågen tappar kraft ( vi är faktiskt i Sverige ) så riskerar du att sjunka igenom en stund efter take-off. Mest förekommande är Minimal, Malibu och longboard men vill du surfa kortare bräda är den klassiska Fishen ett bra val.

Localism


Förekommer inte ännu och vi hoppas få slippa det. Alla är välkomna och eftersom stranden är lång så brukar det inte bli för crowded i lineup. Men som vanligt så gäller det att visa respekt, att inte droppa in på folk, att tänka på var du paddlar ut och att ge ett vänligt leende till dina medmänniskor.

Crowded


Den långa stranden plus att det bryter på många ställen gör att det ännu inte känts trångt i vattnet. Största problemet är badande turister på varma soliga sommardagar vid midjehöga förhållanden då vågorna bryter närmare stranden.

Din attityd är viktig


Vi i Salusand Soulsurfers har ett mycket bra samarbete med Salusands Camping. Ägarna till campingen tycker att det är trevligt att vi är där och campingen är en av föreningens huvudsponsorer. Men för att samarbetet skall fortsätta lika bra som nu är det viktigt att vi alla surfare beter oss på ett civiliserat sätt. Hur du väljer att uppträda civiliserat bestämmer du själv men här får du några gratisråd. 1. Parkera din bil på parkeringen. 2. Skall du övernatta inom campingområdet så betala som alla andra. 3. Använder du duscharna så skölj av din våtdräkt från sand och lera vid vattensråndare nära klubbstugan eller uteduschen vid lekparken, ingen sand och lera i duscharna. Använd ej vattenståndare utanför duscharna!

Om du väljer att på något sätt äventyra den goda stämning som finns surfare emellan, mellan surfare och campingägarna eller mellan surfare och campinggäster, så skall jag utfärda en förbannelse över dig som gör att ditt surfvax blir till Karlsons klister, din leash blir till en kålarem, din bräda blir till en softboard och din våtdräkt blir rosa.

Vi ses i lineup!


Martin Bylund
Ordförande Salusand Soulsurfers