Välkommen till Salusand Soulsurfers

Newquay 2003


Göran, Perka, Martin och Larsa på äventyr i NewquayEngland och bra surf….är det möjligt ? Ja, Martin Potter, och WQS tävling på Fistral och Atlanten är väl beviset på att det åtminstone finns vågor.

Sista veckan i november 2003 drog 4 svenska gringos med Ryan Air för en futtig peng via London till Newquay airport. Redan i taxin visste vi att vi kommit rätt. Taxichauffören var en tant i 50-årsåldern och vi frågade lite på skoj om hon visste var det gick att surfa. Hon satte igång att tala om exakt var alla point- och beachbreaks fanns och vid vilket tidvatten de bryter mm mm. Helt otroligt….hela Newquay bara bubblar av surfaffärer, brädor och allt du kan tänka dig kring surfet. Det verkar faktiskt som om hela stan bara finns till tack vare surfet. En kvart senare checkar vi in på Fistral backpackers. Ägaren är en dude som bara kan säga två saker ”Yeah, it´s building” och ”Cool”. Hur bra snubbe som helst och ett bra ställe där vi på kvällarna kollade lite surffilmer på storbilds TV. Han hade väl bara en sisådär 300 filmer. Hotellet bredvid hade Guinnies för en pund pinten och en söt bartender som hette något fint……..så nu var kvällsrutinerna säkrade.

Hur var då surfet. Helt ok. Från hotellet hade vi 300 meter till Fistral och åt andra hållet 200 meter till Newquay Bay och The town beaches. Vågorna bryter över hård packad sand och vattnet är kristallklart. Ca 18 grader i luften och 13 i vattnet. Med en 3,2:a ormskinn klarade man sig lätt ( åtminstone Larsa ), själv hade jag min gamla 5,3:a och frös ibland. Vi hade riktigt bra surf 5 av 6 dagar ( en dag blåste bort ). Två dagar var det över huvudhöjd på Fistral men midjehögt i Bay:en. Två dagar hade vi knä- till midjehögt på Fistral, men då var det bara att hyra 9-fotare och hänga lite tår….hur kul som helst. En dag hade vi hur bra surf som helst. Jag kan lätt jämföra North Fistral den dagen med andra sandbreaks som Hossegor och Anglet i Frankrike, La Jolla och Del Mar norr vid San Diego eller Salusand i Sverige…he he!! Axel- till över huvudhögt, cleant, riktigt bra pulver och långt mellan seten ( och ett gäng sälar i lineup ). Det blev lite crowded fram på dagen men ändå bra stämning i vattnet.

Runt Newquay finns det nästan bara sandbreaks men för den som gillar pointbreaks finns det många bra ställen längre västerut hela vägen ända till Lands End. Den här gången hyrde vi ingen bil så vi höll oss till Fistral och Town Beaches. Hur vågsäkert är då Newquay. Nja man kan ju alltid ha otur och ha just den veckan man är där helt platt. Men å andra sidan så händer ju det var man än är. Har du bil så kan du med säkerhet hitta vågor någonstans, South Devon och Cornwall tar ju upp både nord, syd och vest swell.

Nej, det som gör Newquay så bra är kombinationen av bra vågor, ibland riktigt bra, och hela staden som andas surfing. Är det en platt dag kan du spendera tiden med glädje i alla surfbutiker som säljer allt som hör surfing till. Kända, bra märkesgrejer som Oneill, Quicksilver, Billabong till bra mycket bättre priser än i Sverige. Oändligt mycket brädor av alla sorter av kända och lokala okända shapare. Letar du efter exotisk surfing med varmt tropiskt vatten och palmer (okej, palmer fanns det faktiskt ) så åk inte till Newquay. Men letar du efter bra sandbreaks, bra surfkultur, pubar och billig Guinnies så är Newquay ett riktigt bra ställe. ”Yeeah, it´s builden” eller som vi säg i norrland….HE BYGG!!!!

Reportage

11/29/2022
Vilken tävling det blev! En otydlig prognos som gick upp och ned, lördagen dan f...
1/26/2022
Ytterligare ett år i Coronans skugga, men där vi kan vara så tacksamma att vi ut...
12/3/2018
Vinnare av JAWS of Salusand! Den första december anordnade Salusand Soulsurfers ...